Titel: Som ung tjänade jag hos Nenséns hemma i Huljen i Selånger..

Meddelare: A.C Kamel  År: 1912

Socken/stad: Njurunda  By/kvarter: Baggböle

Som ung tjänade jag hos Nenséns hemma i Huljen i Selånger. Gammelgumman där i gården hade stort förtroende för mig, och därför fick jag hjälpa henne trolla på vårarna, då hon löste ut sina kreatur. Hon ställde ihop en smörja av tjära och en del onda ämnen. Med denna skulle jag göra ett kors över ladugårdsdörren, ett kors på var sida länden på korna och ett framm i pannan på dem. Så lade hon en lie under dörrtröskeln, så att korna fick gå över stål. De skulle då ej kunna förtrollas under sommaren trodde hon.

Nordiska museet. Hammarstedtska arkivet. Botemdel II. I och vid tröskeln.